1. ábra
IBC tartály adapterek gyártása.

- esztergált, egyedi gyártású termékek


Ezen alkatrészcsoporthoz egy kicsit bővebb leírást közlünk. Balra fent imádatunk tárgya az IBC tartály. (1.ábra)

IBC = Intermediate Bulk Container.

Az utóbbi időben igen közkedvelt lett a kerttulajdonosok körében, ugyanis nagyon jól lehet benne esővizet tárolni a növényeink öntözéséhez. Használják még méhészek cukorszirup tároláshoz, borászok az istenek kedvelt italához, de gázolaj, savak és lúgok tárolására is egészen kiváló. A tartály menetes kifolyó csonkjára azonban átlag földi halandó nehezen tud rácsatlakozni, mivel ezeket egyedi menetekkel látták el.

Itt jön képbe az általunk gyártott adapter, amit csak felteker a tartályra és már meg is oldódik a probléma. Az adapterünk kimeneti oldalát egy szabadon választható szabványos vízvezetékes belső menettel láttuk el. (2.ábra)

------------------------------------------------------------------------------------


(2.ábra)

(3 ábra)
Normál esetben a tartály menetes csonkjára fel van szerelve egy műanyag elzáró csap. (3.ábra)

Ha a csap épségben van , az oldalából , aljából nem csepeg sehol a víz akkor rajta maradhat a tartályon. Ha valahol dől a víz akkor tekerje le a csapot a helyéről. Van olyan tartály ahol ezt nem lehet megtenni, mert egybe fröccsöntötték a tartállyal.
Ha leszedni kényszerül a csapot akkor válasszon a termékeink közül olyan adaptert ami közvetlenül a tartály csonkjára passzol. A csap nem minden esetben olyan, mint amit a képen lát. Ahány gyártó annyi féle lehet, de hellyel közzel hasonló. A fekete kupak csak porvédelem miatt van rajta, nekünk arra semmi szükségünk. A kupakot letekerve láthatóvá válik a tömítő felület (homlokfelület) amin néha egy alufóliaszerű anyagnak a maradványa látható. Ha ez tökéletesen sima, sérülésmentes akkor nincs vele dolgunk, ellenkező esetben le kell kaparni az egészet.

------------------------------------------------------------------------------------

Először is nézzük, hogy milyen menetekkel találkozhatunk a csapokon, vagy , ha leszereljük a csapot akkor magán a tartályon. Első körben forma , vagy szaknyelven menetprofil szerint kell különválasztanunk a meneteket. Vannak az úgynevezett fűrész menetek és vannak a éles menetek. (4. ábra) Egyes gyártók a fűrészmenetet kissé eltorzítják trapéz, vagy lekerekített trapéz formára, de ezzel nem kell foglalkoznunk, a szabványos adapter mindegyikre rámegy.

------------------------------------------------------------------------------------


(4.ábra)


(5.ábra)

S60x6


Az IBC tartályok leggyakoribb menettípusa. Szinte az összes tartálygyártónál megtalálható menet, mint például SCHÜTZ , GREIF , MAUSER , MAMOR , SOTRALENTZ .

Tartálycsonk menet : IGEN
Csapvég menet : IGEN

1db 3000 Ft , 2db 2800 Ft/db , 3 - 4db 2700 Ft/db , 5-9db 2600 Ft/db , 10db-tól 2500 Ft/db


(6.ábra)

S62x5


Kizárólag MAUSER és MAMOR gyármányú tartályokon lehet vele találkozni.

Tartálycsonk menet : IGEN
Csapvég menet : NEM

3500 Ft / db


(7.ábra)

S75x6


Elsősorban SCHÜTZ , FUSTIPLAST és CLAWSON gyármányú tartályokon lehet vele találkozni.

Tartálycsonk menet : IGEN
Csapvég menet : NEM

3800 Ft / db


(8.ábra)

S80x6


Elsősorban MAUSER , HOOVER , REPALTAINER gyártmányú tartályokon lehet vele találkozni.

Tartálycsonk menet: IGEN
Csapvég menet : NEM

4500 Ft / db


(9.ábra)

S92x4


Kihaló félben levő menet típus. Régebbi tartályokon még elő-elő fordul.

Tartálycsonk menet : NEM
Csapvég menet : IGEN

4500 Ft / db


(10.ábra)

S100x8


A legnagyobb IBC tartály menet , melyhez adaptereket gyártunk. Elsősorban SCHÜTZ, GREIF, MAUSER, FUSTIPLAST, SOTRALENTZ gyártók alkalmazzák.

Tartálycsonk menet : IGEN
Csapvég menet : IGEN

4800 Ft / db
(11.ábra)

BSPP 2"


2 colos csőmenet. (élesmenet).
Ha módjában áll menetfésűvel ellenőrizni a menetemelkedést, akkor a "Whitworth 11-es jelzésű , azaz a 11 menet / inch-es passzol bele.

Tartálycsonk menet : NEM
Csapvég menet : IGEN

3300Ft / db


(12.ábra)

G2" Camlock


"Camlock" típusú gyorscsatlakozó fogadására alkalmas csapvégződés. Ha a magas ára miatt ilyet nem szándékozik vásárolni, akkor a porvédő kupak 2 colos csőmenetére (élesmenet) kell rátekernie egy adaptert. Sajnos ez nem terhelhető annyira, mint más IBC menetek. Erősen javasolt leszerelni az egész csapot és inkább a tartály menetes csonkára rácsatlakozni egy oda való adapterrel.

Tartálycsonk menet : NEM
Csapvég menet : IGEN

3000 Ft / db


(13.ábra)

G2 1/8 " Camlock


"Camlock" típusú gyorscsatlakozó fogadására alkalmas csapvégződés. Ha a magas ára miatt ilyet nem szándékozik vásárolni, akkor a porvédő kupak 2 1/8 colos csőmenetére (élesmenet) kell rátekernie egy adaptert. Sajnos ez nem terhelhető annyira, mint más IBC menetek. Erősen javasolt leszerelni az egész csapot és inkább a tartály menetes csonkára rácsatlakozni egy oda való adapterrel.

Tartálycsonk menet : NEM
Csapvég menet : IGEN

3000 Ft / db


(14.ábra)

M80x3


Metrikus (milliméter rendszerű élesmenet) . Kinai IBC tartályok menete (KINGTAINER )
Hazánkban olyannyira ritka típusnak számít, hogy a sok év alatt egyetlen darabot sem kértek még megrendelőink ezen típusból. Weboldalunkra csak a teljesség igénye miatt került fel.

Tartály csonk menet : NEM
Csapvég menet : IGEN

4000 Ft / db

Folytatjuk....