A tolómérők mérési hibája.

Ezen írásom a sokunk által ismert és használt tolómérők egy mérési hibájára világít rá. Itt jelezném, hogy a tolómérő eredeti, hivatalos neve "tolómérce". Kicsit ódivatúnak hangzik, ezért nem is használja szinte senki. Ha mégis akkor még Őt gondolják különcnek.
A mérési hiba az összes olyan tolómérőnél jelentkezik , ami a pirossal jelzett mérőcsőrrel rendelkezik. 1.ábra
A mérési hiba a kisméretű furatok mérésénél következik be. Példánkban egy 5mm-es furatot veszünk alapul. Ha a jelzett csőrrel nem furatot mérünk akkor ezzel a hibával nem kell számolnunk. Ha nagyobbacska furatot mérünk , akkor meg annyira kicsi a mérési pontatlanság , hogy az teljes mértékben elhanyagolható lesz a mérés folyamán.


1. ábra
( 2. ábra )
Lássuk miről is van szó ? ( 2.ábra )
Az ábra jobb oldalán egy furatot látunk, amit a tolómérő két csőrével mérünk, míg bal oldalt az egyik mérőcsőr kinagyítva látható. Rögtön szembetűnik, hogy ha nagy "D-vel" jelöljük a furat tényleges méretét, ehhez képest a tolómérő csőre nem ott érinti a furat falát, ahol azt az ember várná. A kis "d-vel" jelölt átmérő jól láthatóan kisebb. A nagy "H-val" jelölt méret minél nagyobb, annál nagyobb lesz az eltérés a D és d között.

A kép jobb alsó sarkában látható táblázat alapján , ha H=0,7mm, akkor már majdnem 5 század mm-el kisebb méretet mérünk a valós méretnél. Mennyi is az otthoni tolómérőnknél az a H méret ? Biztosan több mint 0,7mm. Akkor el kell gondolkodnunk, hogy mennyit is tévedünk, ha nem vesszük figyelembe az itt olvasottakat....