Faipari fűrésztárcsa hézagoló gyűrű méretezése.Normál esetben egy fűrésztárcsa furata pont akkora méretű, hogy a fűrészgép tengelyéhez passzoljon. Persze előfordul az, hogy csak nagyobb furatúhoz jutunk hozzá, így hézagolnunk kell.
Az 1-es ábra a ritkábbik és egyben a rosszabbik rögzítési módot mutatja. Itt egyszerű a képlet. A hézagoló gyűrű mindenképp keskenyebb legyen, mint a tárcsa szélessége. Például egy 2mm szélességű tárcsához válasszunk 1,5mm szélességű hézagolót.

1. ábraA 2-es ábrán olyan összeállítást láthatunk, ahol a szorítótárcsák úgynevezett homloksüllyesztéssel vannak ellátva. Ezen megoldás lényegesen jobb eredmény mutat a használat során, mivel a szorítótárcsa csak a nagyobb kerülete mentén ér hozzá a fűrésztárcsához.
Szinte mindegyik megrendelőnk elköveti azt a hibát, hogy az ilyen összeállításhoz is csak a fűrésztárcsa szélességét veszi alapul a hézagoló gyűrű szélességének a megállapításához..
Gondoljunk csak bele, ha veszünk egy 2mm szélességű fűrésztárcsát, amihez 1,5mm szélességű gyűrűt használunk és a szorítótárcsák süllyesztésének mélysége 2mm, akkor a másfél mm szélességű gyűrű szépen kivándorol oldalirányban a fűrésztárcsa alól. Ha vágáskor szembejön egy göcsört a fában, akkor búcsút is mondhatunk a fűrésztárcsa középpontban tartásának.
Számoljunk ezen esetben is. A fűrésztárcsa szélesség (2mm) plusz a szorítótárcsák süllyesztésének mélységét (2-szer 2mm) összeadva 6mm-ert kapunk. Ebből adódóan az ideális hézagoló szélesség 5mm, de 3-4 mm -el már probléma nélkül összerakható.

( 2. ábra )