Hány colos a csapom ?Akik nem napi szinten foglalkoznak golyóscsapok, esetleg konyhai, fürdőszobai csapok szerelésével, azoknak probléma lehet, hogy sikeresen beazonosítsák a szükséges csap méretét.

A méret táblázat nem csak a csapokra vonatkozik, hanem a vízvezetékes csöveken levő menetekre is. Magyarán egy fél colos csövön levő menet pont ugyanolyan, mint egy golyóscsapon levő fél colos menet, azaz egymással összeszerelhetők.

A táblázati méretek névleges értékek. A valós méretek ettől mindig eltérnek. A külső meneteknél a valós méret pár tizeddel mindig kisebb, mint a névleges átmérő, míg a belső meneteknél mindig nagyobb a táblázati méretnél. Ezek az eltérések biztosítják a szükséges szerelési hézagot.

Az X-el jelölt oszlop adja meg a csap áteresztő képességét. Ez is névleges méret, de itt már sokkal nagyobb eltéréseket lehet megfigyelni az egyes gyártók és a csap szerkezeti felépítésétől függően. Legtöbbször kisebb a tényleges furat méret, ezért, ha fontos a csap minél nagyobb folyadék (gáz) áteresztése, akkor jól nézzük meg az üzleben, hogy mit vásárolunk. Egy 5 bar-os hálózati víznyomásnál általában nem okoz gondot, ha a furat pár mm-el kisebb, de , ha egy ejtőtartályból szeretnénk vizet leengedni a kerti növények öntözéséhez, akkor törekedni kell arra, hogy az X értéke minél jobban megközelítse a névleges méretet.


Copyright (C) 2018 Schellenberger László