A káosz raktározás .

esztergályos pécs Raktározni, mindenki raktároz, a háziasszony a konyhában, vagy a férfi ember a garázsban. Ezen írás a forgácsoló műhelyünkben alkalmazott módszert ismerteti. Van az a pont, amikor nem lehet már rendezetlenül tárolni szerszámokat, mert a munka elvégzéséhez szükséges órák nem telhetnek azzal, hogy a szerszámokat keresgéljük. Kell egy hatékony rendszer. Nálunk is eljött az idő, mikor már 800 db menetfúrónál és metszőnél tartottunk. Ezeket kezdtük el elsőként rendszerezni ezzel a módszerrel.

Legtöbben a rajzon ábrázolt módon csinálják. Vesznek egyforma tároló dobozokat , aztán a dobozban levő csavarokat, esetünkben a menetfúrókat méret szerint emelkedő sorrendben feliratozzák a dobozt. Ezzel az egyik probléma, ha időközben hozzájutunk valamihez, amit be kellene még tennünk a többi közé, akkor elkezdjük pakolászni a dobozokat , hogy az új eszközzel is kialakuljon az emelkedő méret sor. Például ide még vásárolunk egy M9-es menetfúrót, akkor annak az M3 és az M10 közé kellene kerülnie.


esztergályos pécs Az előző rajzon jól látszik, hogy például az M1-es menetfúrók doboza szinte teljesen üres. Az meg ugye luxus, hogy van sok dobozunk, de szinte üresen állnak. Éppen ezért mi teljesen másképp csináljuk.

Ami lényeges a tárolási rendszerben, hogy az egyedi dobozokban többféle dolgot tárolunk és olyanokat válogatunk össze azonos dobozba, amik egymástól jól elkülöníthetők. Példaként ebben a dobozban van a legalján egy M20-as 3 fokozatú kézi menetfúró , 2db BSF3/8-os angol szabványú menetfúró , 9,5-ös átmérővel , 1db M27x1-es metsző és pár darab réz hollander, mint eladásra váró késztermék. Ezen dobozban még akár elférnének egy kis zacsiban a 6-os csapágygolyóink is. Ha a doboz tartalmát külön külön felírnánk a doboz cimkéjére, akkor sem járnánk jól, mert rossz esetben az összes doboz összes cimkéjét le kellene olvasnunk, hogy előkerüljön a keresett dolog.


esztergályos pécs A megoldás, hogy a dobozokra egyetlen kódszám kerül. A kódszám tartalmazza, hogy milyen jellegű a doboz, milyen méretű a doboz és hányas a sorszáma. Példaként legyen az egyik doboz felirata "SA 125" , egy másik "SB 011" , megint egy másik "SC 008". Mindenki kitalálja a saját tárolási módjához a legkézenfekvőbb elnevezést. Nálunk az "SA125" -ös jelzésből az első karakter az "S" az a "Szortiment" jelölése, (mint a képen) azaz a kis fiókokból összeálló egység. A második karakter az "A" , "B" , "C" , "D" , "E" pedig a fiók méretét adja meg , míg a számok az adott méretű fiókok sorszámát adja. Azaz , ha van "B" méretű fiókodból 200db , akkor az első kódszáma az lesz, hogy "SB 001" , míg az utolsóé "SB 200". Ha ezek mellett papír dobozokban is tárolsz dolgokat, azokra például azt írjuk, hogy "PA 001" , de aki kimosott kutyakonzerves dobozokban is tárol, arra írhatja a "KA 001" -et például.

Ezen a ponton még nem teljes a rendszer.


esztergályos pécs Ami ezt az egészet egy egységgé teszi, az a számítógéped. Legegyszerűbb esetben csinálsz egy egyszerű szövegfile-t. (Mint a képen) Neve legyen például: "menetfúró.txt" Ebbe a szöveges dokumentumba fogod szépen sorban emelkedő méret szerint felírogatni a szerszámokat. Így végül is lesz egy rendbe szedett listád a szerszámokról, a dobozaidban meg összevissza lehetnek a szerszámok és gyakorlatilag tele rakhatod a dobozokat vegyesen. Ebben a példa listában látható, hogy az M20-as kézi menetfúró és a BSF 3/8-os menetfúró is az "SB 127"-es dobozban van.

Ha nyitsz egy "menetmetsző.txt" file-t, abban meg azt lehet feljegyezni, hogy az M27x1-es metsző is az "SB 127"-es dobozban van. Nyitsz egy késztermékeknek való listát, amiben bent van, hogy a réz hollanderek is az "SB 127"-es dobozban vannak..... és így tovább.


esztergályos pécs Kicsit bonyolultabb lista készítési mód, ha táblázat kezelőt használsz. Jó pár program létezik, ami nyújtja ezt a szolgáltatást, több ingyenes is van köztük egészen kiváló képességekkel. Amit leginkább javasolnék, az a Google táblázat kezelője. Ennek óriási előnye, hogy az asztali számítógépeden beírogatva a szerszám listádat, ugyanazt a mobilodon is meg tudod tekinteni és szerkeszteni. Mi ezt használjuk, és egy szerszámról több mindent is feljegyzünk. Példaként az M12x1,5-ös menetfúró esetében tudjuk, hogy "9gu=9db gépi, új" , "SA 052-es dobozban vannak" , "1NS=egyenes élkiképzésű" , "ÁT=áteső szárú" , "TER=terelőéles" , "6H tűrésű" , "HSSE anyagú" stb...stb. Pár sorral alatta, még mindig M12x1,5-ös menetfúró "6gh=6db gépi használt menetfúró" , "SA 031-es dobozban"
Alatta sárga alapon az M13x0,75-ös menetfúró, ami még nincs dobozolva. Nemrég vásárolt szerszám , de még nem kerestem neki egy végleges helyet, de a listába azonnal beírom, ahogy megérkezik a műhelybe.


esztergályos pécs Sok egyebet is össze lehet házasítani ugyanabban a dobozban. Itt a menetfúrók , metszők mellett jól megfér pár darab amerikai szabványú colos csavar. Ezekből nincs sok, így ide kerültek. Egy másik dobozban a csavarok helyett a konyhai mérlegbe való tartalék gombelemek vannak. :)


esztergályos pécs Itt meg szintén késztermékek ( evezőpad görgő ), valamint tartalék menetfésű és rádiusz sablonok, ha a napi használatú szerszámok véletlen eltűnnének.


esztergályos pécs 25,4-es amerikai szabványú menetfúró, plusz a snitzer-be való tartalék pengék.

Szóval eléggé össze lehet hányni egy kupacra sokféle dolgot. Ha a számítógépes listában sorba vannak téve, akkor rendezett minden cucc , amit használunk.

Meg is van a helye a 13x0,75-ös menetfúrónak. :)
Hasznos volt ez az írás ?
Jó fej leszek , szavazok.


Copyright (C) 2014 - 2020 Minden jog fenntartva.
Schellenberger László
7632 Pécs, Móra Ferenc u 139.
72/440-140 , 30/214-9954 , metix@upcmail.hu