Furcsa menetkapcsolódás.

esztergályos pécs A kép egy mindenki által ismert csavar orsót és egy rátekert anyát ábrázol. Az anya és az orsó közt van egy minimális szerelési hézag. Mind az orsónak, mind az anyának a névleges menetátmérője azonos, valamint a menetemelkedés , vagy , hogy mindenki értse, a menet sűrűsége is azonos.

Lássuk a következő képet.


esztergályos pécs Itt végül is ugyanazt látjuk, mint az előző képnél, annyi különbséggel, hogy az anyának valamelyest nagyobb a névleges menetátmérője. Ha egy ilyet kézbevennénk, akkor még egy laikus is érezné, hogy jelentősen kotyognak egymáson a menetek. Nyilván az ilyen kapcsolódás kerülendő, mivel a menetek megszakadnának , ha túllépnénk egy bizonyos meghúzási nyomatékot. A menetemelkedés itt is azonos, mindkét elemnél.


esztergályos pécs Itt viszont történt egy kis baki. Őssze lett tekerve két szabványos, de különböző menet típus.
Az orsó egy amerikai szabványú UNF 1/2 -20 colos finom menet , míg az anya egy G 1/4 -19 , szintén colos , de angol szabvány. Ez utóbbi menet nagyobb változatait a vízvezeték rendszereknél alkalmazzák. A két menet átmérője is eltér egymástól, valamint a menetemelkedésük is. Ez a két dolog mindenképp kell ahhoz, hogy ez a véletlen kapcsolat létrejöhessen. Az ábra mutatja, hogy ennek ára van. A nyilakkal jelölt helyeken érnek csak össze a menetek, melyek meghúzáskor elnyírják egymást. Roppant megtévesztő lehet, ha csak kézzel forgatjuk az anyát az orsón, mert érzetre tökéletes egymáshoz passzolónak mutatkozik. Egy szakembert is simán meg tud téveszteni, hát még egy laikust. Mérőeszköz hiányában az egyedüli mód, hogy leleplezzük a hibát, hogy próbaképp úgy tekerjük rá az anyát, hogy az félig lelógjon az orsó menetéről. Ekkor elég jól érezhető az átmérő különbségekből adódó holtjáték.


esztergályos pécs A harmadik dolog , ami még befolyásolja a két menet kapcsolatát az az anya szélessége. Az előbbi rajzot kiegészítettük pluszban még egy menettel. Itt már az látható, hogy az anyán az az egy menet már összeér az orsó menetével, azaz a plusz menet már komoly szorulást / összerágódást okoz a menetek közt.


esztergályos pécs Készítettünk egy próba darabot, hogy hol van az a pont, amikor érzésre jól kapcsolódnak a menetek így az anya szélessége kb 8 - 9 mm-re jött ki. Ha szélesebb az anya, akkor szorulás következik be. Természetesen szabványos méretekkel készültek a próba darabok. Ha esetleg olyan termékeket próbálnánk ugyanígy összetekerni, melyek a szabványtól némileg eltérnek, akkor az anya szélessége is változhat.
Végezetül a szóban forgó menetek adatai a következők:

- UNF 1/2-20
Átmérő: 12,7 mm , menetemelkedés: 1,27mm , profilszög: 60 fokos

- G 1/4 - 19
Átmérő: 13,15 mm, menetemelkedés : 1,33 mm , profilszög: 55 fokos


És akkor legvégezetül ( ezt utólag írtam hozzá )
A története a dolognak, hogy a megrendelőnk otthoni körülmények közt próbálta megállapítani, hogy az üzletben vásárolt fűnyírógép tengelyen milyen menet lehet, mert anyát nem kapott hozzá ugyanazon helyen. Már így rendelte meg tőlünk, hogy G1/4-eset fog kérni.

Van egy alapszabály, hogy csőmenetet nem használhatnak az iparban kötőelemként, azaz, ha valamit valamihez oda akarunk csavarozni, akkor ez a menet típus soha nem jöhet szóba. A "G" jelzésű menetek csak csőrendszerek összekötésénél használhatók ahol folyadékok , vagy gázok szállítása történik. Azaz mindig kell, hogy furat legyen az alkatrészen. Ezeket nevezik gáz menetnek, vagy csőmenetnek. Egyéb jelzései is ismertek, mint például a BSP , BSPP , BSPT , C . Amikor csak beszaladunk a boltba egy fél colos golyóscsapért, akkor azon ilyen szabványú menet lesz.
Emiatt a szabály miatt közöltük is a megrendelővel, hogy biztosan nem ez a menet lesz megfelelő számára, de nagyon ragaszkodott az álláspontjához , így elküldtük neki a kért méretű terméket.

De nem hagyott nyugodni a dolog és ekkor csináltuk meg az előző képen levő hatlapfejű csavart és anyát, hogy lássuk mennyire is passzolnak össze. És mivel bebizonyosodott, hogy passzolnak, így jeleztük is a megrendelőnek, hogy "ácsi" , még is csak az általunk ajánlott amerikai szabványú anya kellett volna neki, főleg, hogy utólag közölte is, hogy Murray márkájú fűnyírótraktorhoz lesz. Az meg amerikai gyártmány. De minden tévedésben van valami tanulni való is, így bízunk benne, hogy ezen írás másoknak hasznára válik

Jó hír, hogy a megrendelő végül belátta a hibát, így sikerült még egy terméket eladni neki.
Rossz hír, hogy rengeteg időm elment, mire megírtam mindezt. :)
A műhely személyes felkeresése kizárólag időpont egyeztetéssel.

Copyright (C) 2014 - Minden jog fenntartva.
Schellenberger László
7632 Pécs, Móra Ferenc u 139.
72 /440-140 , 30 /214-9954 , metix.hu@gmail.com